Fetisjisme
De term fetisjisme betekent zoveel als seksuele fascinatie voor- en gehechtheid aan een bepaald object.
Dat kan een lichamelijke fascinatie zijn, maar veelal is dat ook niet-lichamelijk. Het kan materialen, geuren, vormen en gedragingen betreffen.
Het dragen, aanraken, zien, voelen, ruiken, of anderszins beleven van datgene waar men een fetisj voor heeft, is direct gekoppeld aan het ervaren van een staat van verhoogde erotiek en seksuele opwinding.
Bekende fetisjes zijn bijvoorbeeld die voor leer, latex, gladde stoffen of wol, luiers en plastic broekjes, rijgcorsetten en hoge hakken. Mensen kunnen een religieuze fetisj hebben (seks met de priester of de non), of een medische fetisj (doktersspelletjes), crossdressing fetisj (kleding van de andere sexe dragen), uniform-fetisj, militaire fetisj, voet-fetisj, etenswaren-fetisj, dikke-dames of reuzinnen-fetisj, kappers-fetisj, rook-fetisj, een puppy-fetish. Feitelijk is de lijst van dingen waarvoor mensen een fetisj kunnen hebben is schier oneindig. Je kunt het zo gek niet bedenken of er loopt ergens wel iemand rond die er een fetisj voor heeft.
Vaak, maar niet altijd, vormen ervaringen tijdens de ontwikkeling in de kinderjaren grondslag voor het ontwikkelen van een fetisj. Dit hoeven beslist geen traumatische ervaringen te zijn. Veel clienten in mijn praktijk herinneren zich vanaf zeer jeugdige leeftijd hun speciale gevoelens, ook al wisten ze die toen nog niet te plaatsen. Ook later in het leven kan iemand een fetisj ontwikkelen.
Het hebben van een fetisj is geen stoornis.
Volgens de DSM-5 (het diagnostisch handboek voor psychische stoornissen) is pas sprake van een stoornis wanneer sprake is van klinisch significante lijdensdruk of beperkingen in het beroepsmatige of sociale funktioneren of in het functioneren op andere terreinen, of wanneer er risico is op het toebrengen van schade aan zichzelf of aan een ander. Zonder dat daarvan sprake is kan het toch nog best ‘lastig’ zijn om een fetisj te hebben of om voor je fetisj uit te komen.
De meeste fetisjisten kunnen ook genieten van seks zonder het object van hun fetisj. Anderen ervaren een afhankelijkheid van hun fetisj object om opgewonden te raken of seks te hebben. Wanneer dit een probleem voor je is kan therapie helpen hier anders mee om te leren gaan.
Alle fetisjes zijn in mijn praktijk bespreekbaar.
Lees ook: BSDM
AGB-code 90005287 en
AGB-code 90026430
KvK nummer: 61191426
NBVH registratienummer: 14023
RBCZ licentienummer: 171309R
EFT registratienummer: 4680
Telefoon: 06-10725935